Stofmaskers.

 

Stofmaskers waren ondergronds in de Limburgse steenkolenmijnen op sommige plaatsen verplicht, namelijk op plekken waar niet aan stofbestrijding werd gedaan. Veel mijnwerkers hadden een hekel aan het dragen van de stofmaskers omdat het niet prettig was om ze te dragen. De gevolgen van het niet dragen van een stofmasker was vaak pas na 10-15 jaar merkbaar. Op het niet dragen van een stofmasker op plekken waar het wel verplicht was, stond vreemd genoeg géén straf. In het stofmasker zat een stoffen filter die iedere dag vervangen werd. Iedere mijn had een eigen stofmaskerruimte waar de mijnwerkers hun gebruikte stofmasker moesten inleveren. De maskers werden hier gereinigd en ontsmet. Zo had de Staatsmijn Wilhelmina bijvoorbeeld in de stofmaskerruimte 5 spoelbakken waarin de maskers werden ontsmet met water waarin 1% tego. Hierna werden ze gedroogd in speciale droogkasten. Er waren meerdere varianten van stofmaskers, scrol naar beneden voor een overzicht van diverse soorten stofmaskers.

 

( foto's niet kopiëren i.v.m. auteursrechten, Auteurswet 1912 )

© www.gluckauf.nl


 

Stofmasker, deze is gebruikt op de SBB.

© www.gluckauf.nl


 

Stofmaskers deze versie werd gebruikt op de Staatsmijnen.

© www.gluckauf.nl


 

Deze versie stofmaskers werden veel gebruikt op de particulieren Mijnen zoals ON Mijnen, Laura, Julia, Domaniale en Willem Sophia Mijn.

© www.gluckauf.nl


 

Stofmasker, afkomstig van de Oranje Nassau Mijnen.

© www.gluckauf.nl


 

Een stofmasker blik, met daar in een stofmasker die gebruikt is op de Mijn Domaniale in 1940 -1950.

© K / www.gluckauf.nl


 

Metalen blik met daar naast een stofmasker, die men gebruikt heeft op de Oranje Nassau Mijn1, in de de jaren vijftig.

© K / www.gluckauf.nl


 

Dit is een stofmasker blik, deze werden gebruikt op de Oranje Nassau mijnen. je ziet duidelijk nog steenkool stof op de blik zitten.

© www.gluckauf.nl


 

Een stapel stofmasker filters. Deze werden voorin de stofmasker geplaatst. In de Mijn kon het ook vaak muffig stinken. Dan deden de Mijnwerkers een schilletje sinaasappel op de filter leggen. Dan rook het wat aangenamer.

© www.gluckauf.nl


 

Penning die hoorde bij een stofmaskers. Staatsmijnen.

© www.gluckauf.nl