Pijler Lampen.

 

Er waren ondergronds diverse soorten pijlerverlichting. De pijlerverlichting bestond uit een transformator, sleepkabel, een aantal groepen of series, seinkoppelstuk of drukknopschakelaar aan de lamp, eindgroep met eindstop of eindstekker en natuurlijk de lamp zelf. De pijlerverlichting brandt op een bepaalde spanning en om deze spanning te leveren dient de transformator. Deze werd in de regel in de galerij in de intrekkende luchtstroom geplaatst en kan± 10 tot 100 meter van de pijler zijn verwijderd. Belangrijk was dat de transformator op een droge plaats stond en van alle kanten vrij was zodat er geen materiaal op of naast kon worden gelegd. Vanaf de transformator tot aan de pijler werd een sleepkabel gebruikt. De sleepkabel werd met het vooruitgaan van de pijler afgewikkeld en maakte het dagelijkse verplaatsen van de transformator overbodig. Om in mechanische pijlers de verlichting tevens als seininstallatie te kunnen gebruiken kon gebruik worden gemaakt van de drukknopschakelaars aan de lamp of van seintrekschakelaars , waardoor het mogelijk was om vanuit ieder punt in de pijler te seinen. Scroll naar beneden voor de diverse pijlerlampen die we in ons bezit hebben.

( foto's niet kopiëren ivm auteursrechten, Auteurswet 1912 )

NIEUW!

Pijler lamp EX M1.

© www.gluckauf.nl

 

Deze pijler is afkomstig van de Oranje Nassau Mijn 4. Je ziet duidelijk de originele gloeilamp er nog in zitten. Deze werden special door Philips ontwikkeld. Aan de onderkant van de lamp zie nog resten kolenstof zitten.

© www.gluckauf.nl

 

Dit is een exemplaar van een pijlerlamp, deze lampen zaten bevestigd aan de kettingtransporteur.

© www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp.Dit is een heel mooi exemplaar van een pijlerlamp, deze lampen zaten bevestigd aan de kettingtransporteur.

© www.gluckauf.nl

 

Dit is een pijlerlamp en hij was bevestigd aan de kettingtransporteur. Er zat tevens een seinknop op. Zo als men kan zien werkt hij nog!

©www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp.

© www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp.

© www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp.Dit is een moderne pijlerlamp.

© www.gluckauf.nl

 

 

Pijlerlamp.

© www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp, voorzien van een zwaailicht (blauw).

© www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp voorzien van een rode lamp en diende dus om mee te seinen als er gevaar was.

© www.gluckauf.nl

 

 

Pijlerlamp ( groot model ).

©www.gluckauf.nl

 

Pijlerlamp. Deze werkt nog.

©www.gluckauf.nl