Hoofdkantoor Staatsmijnen.

Het hoofdkantoor van de Staatsmijnen werd geopend in 1906 en is een ontwerp van de rijksbouwmeester ir.D.E.C. Knuttel. Het gebouw werd in de volksmond ook wel "de boerderij" genoemd. Alleen al vanwege de architectuur had het grote betekenis voor de Staatsmijnen en de stad Heerlen. Vele jaren later werd er aan de linkerzijde van het gebouw een parkeerplaats voor bezoekers aangelegd en iets verderop ging een hellende weg naar beneden die leidde naar een eigen parkeergarage. Iets bijzonders voor die tijd was, dat de dienst-chauffeur als eerste beschikte over de mogelijkheid de garagepoort van de directie vanuit de dienstauto automatisch te openen en te sluiten. Het gebouw zelf was met zijn 4 verdiepingen goed gevuld, hierin zaten bijvoorbeeld de hoofd-bedrijfs-ingenieurs met de stafmedewerkers, diverse vergaderruimten, tekenkamers en de afdelingen grond- en mijnschade. In november 1985 betrok DSM (de vroegere staatsmijnen) de nieuwbouw ter hoogte van "Het Loon" te Heerlen. Plannen om het vroegere hoofdkantoor te behouden strandden op diverse gronden. Vanaf 1985 werd het in fasen gesloopt. Tegenwoordig is op het terrein een woon-winkelcentrum gevestigd, het bekende Corio Center. Scrol naar beneden voor diverse oude foto's van het voormalige hoofdkantoor van de Staatsmijnen.

( foto's niet kopiëren ivm auteursrechten, Auteurswet 1912 )

 

Fotokaart, Van der Maesenstraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen. 1908.

© Penners & Co./www.gluckauf.nl

 

Kleurenkaart,Van der Maesenstraat. Kantongerecht en hoofdkantoor van de Staatsmijnen. 1914.

 © Voncken./www.gluckauf.nl

 

Fotokaart, Saroleastraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen. 1915.

© P. Simons./www.gluckauf.nl

 

Fotokaart van, Van der Maesenstraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen. Op de achtergrond de Saroleastraat. Deze foto stamt uit 1920.

 © P.Simons./www.gluckauf.nl

 

Fotokaart van,Van der Maesenstraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen in 1925. Aan de linkerkant staan nu nog paaltjes met een veldje, hier wordt later de bezoekersparkeerplaats aangelegd.

© Gebr.Simons./www.gluckauf.nl

 

Hoofdkantoor Staatsmijnen 07.01.1937 verlicht huwelijk van voormalige Koningin  Juliana. © Bos/www.gluckauf.nl

 

Hoofdkantoor van de  Staatsmijnen 31.01.1938 verlicht voor de geboorte van prinses Beatrix. © Bos/www.gluckauf.nl

 

Fotokaart van,Van der Maesenstraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen. 1953.

© Gebr.Simons./www.gluckauf.nl

 

Van der Maesenstraat. Hoofdkantoor van de Staatsmijnen. 1957. Let op het kunstwerk met 2 beelden en fontein uiterst rechtsonder op de foto. Dit werd geschonken ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Staatsmijnen door de gezamenlijke aannemersbedrijven welke voor de Staatsmijnen werkten. Het bestond uit 2 staande mijnwerkersfiguren waartussen op halve hoogte het fonteinbekken. Daarboven was een schild met het mijnwerkersembleem aangebracht. De figuren en het schild waren in Belgisch graniet uitgekapt en het fonteinbekken was in brons uitgevoerd. Het kunstwerk werd vervaardigd door de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos.

  ©vroom&dreesmann./www.gluckauf.nl

 

Chef portier Hoofdbureau te Heerlen van de staatsmijnen de heer Hardy. © Cals/ww.gluckauf.nl

 

Hoofdbureau staatsmijnen ook wel de witte boerderij genoemd. © www.gluckauf.nl

 

Hoofdbureau staatsmijnen ook wel de witte boerderij genoemd. © Staatsmijnen./www.gluckauf.nl

Hoofdkantoor Staatsmijnen rechts op de foto. © Bos/www.gluckauf.nl

NIEUW!

 

De Boerderij het toenmalige hoofdkantoor van de staatsmijnen op de hoek Saroleastraat met v.der Maessenstraat met de krantenkiosk.© Meulenberg/ www.gluckauf.nl

 

Sloop in 1985.