Schachtkabels.

 

Schachtkabels waren dikke kabels waarmee de kooien op-en neer gehesen werden. De kabels werden regelmatig gecontroleerd op kabelbreuken, had een schachtkabel te veel breuken, dan moest hij vervangen worden. Voor het vervangen van een schachtkabel was men een hele week bezig met de voorbereidingen voor het opleggen van de nieuwe schachtkabel. Het verwisselen van de schachtkabel gebeurde altijd in het weekend, men begon vaak op zaterdagavond 20.00 uur, zodat men op zondagnacht 24.00 uur klaar was en zodoende de eerste dienst van de nieuwe week weer met de kooien naar benden kon. Een schachtkabel ging normaal gesproken 2 jaren mee, maar het gebeurde ook wel eens dat een schachtkabel maar 1 jaar meeging, in dat geval werd er grondig naar de oorzaak hiervan gezocht. Er waren schachtkabels van Duitse makelij met ronde kabelstrengen maar er waren ook kabels van Engelse makelij met vlakke strengen. De slijtage van de blokken op de Koepe-schijf waren bij kabels met ronde kabelstrengen 2 maal zo groot dan bij kabels met vlakke strengen. Het gewicht van een schachtkabel was 16 kilo per meter. De schachtkabel die vervangen was, werd in mootjes gesneden, de goede stukken haalde men eruit en werd ondergronds gebruikt als trekkabel voor motorramen, de rest ging naar de Hoogovens waar het staal er weer uit werd teruggewonnen.

 

( foto's niet kopiëren i.v.m. auteursrechten, Auteurswet 1912 )

© www.gluckauf.nl

 

Diverse schachtkabels van diverse Limburgse Mijnen. © N. van Rijn/www.gluckauf.nl

 

Dit prachtig stuk Schachtkabel is afkomstig van een van de schachten van de Staatsmijn Maurits, en is voorzien van twee koperen ringen. Dit is gemaakt door een bankwerker van de Maurits, hij zou er maar één maken om te schenken aan een zeer hoge beambte van de mijn. Maar hij maakte er stiekem 10 en het grappige is dat sommige mensen dit geschenk eerder hadden dan diegene waar het eigenlijk voor bestemd was. Maar het blijft een zeer zeldzaam en uniek stuk nostalgie.

© M. Herbergs/www.gluckauf.nl

 

Schachtkabel van de Mijn Eisden. 

 

Stukken schachtkabel van de Staatsmijn Emma. Deze werden gegeven als geschenk van de Staatsmijnen, aan bedrijven, medewerkers ect..

© www.gluckauf.nl

 

Een groot stuk schachtkabel van gevlochten touw ( 40 cm breed en 15 cm dik ). Deze schachtkabel is meer dan 100 jaar oud. Deze werd gebruikt op de Domaniale Mijn te Kerkrade in de beginjaren van deze Mijn.

© www.gluckauf.nl

Stuk schachtkabel van de opbraak 364 meterverdieping. Van de voormalige Stm. Hendrik.

© www.gluckauf.nl

 

 

Dit prachtig stuk Schachtkabel is afkomstig van een van de schachten van de Staatsmijn Maurits. © www.gluckauf.nl