Penningen van de Mijn Julia.

 

 

De mijnwerkers moesten hun penning ophalen bij de portier en na het omkleden weer afgeven aan de schacht voordat ze ondergronds gingen. Na de dienst bij boven komst via de schacht kregen ze hun penning weer terug en deze moesten ze na het douchen weer afgeven bij de portier. Zo wist men precies of er nog iemand ondergronds was en werd er meteen alarm geslagen, er kon bijvoorbeeld een ongeluk gebeurd zijn. De portiers waren altijd met 3 man aanwezig om alles bij te houden en ze hadden ook wisselende diensten, dag-middag en nachtdienst. Één uur voor het einde van de dienst van de portiers kwam de volgende ploeg al zodat ze dan met 6 man waren omdat dan namelijk de piek in hun werkzaamheden was aangezien de vertrekkende en aankomende mijnwerkers elkaar overlapten.

Hieronder vind u een groot overzicht van penningen van de Julia mijn te Eygelshoven. De penningen van nikkel/ aluminium waren voor de ondergronders en de koperen/ messing penningen waren van bovengronders. De penningen werden gebruikt vanaf de opening van de Mijn in 1926 tot de sluiting in 1974.

 

( foto's niet kopiëren i.v.m. auteursrechten, Auteurswet 1912 )

© www.gluckauf.nl


Overzicht van diverse nikkel/ aluminium penningen van de Mijn Julia. Voorkant stond een nummer, achterzijde de naam de Mijn.


Overzicht van diverse messing/ koperen penningen van de Mijn Julia. Voorkant stond een nummer, achterzijde de naam de Mijn.


Overzicht van diverse  setjes messing/ koperen/ nikkel/ aluminium penningen van de Mijn Julia. Voorkant stond een nummer, achterzijde de naam de Mijn.


Materiaal penningen.