Sloop Lange Jan & Lange Lies van de Oranje Nassau Mijn 1.

 

( foto's niet kopiëren i.v.m. auteursrechten, Auteurswet 1912 )

© www.gluckauf.nl

Sloop Lange Lies.

 

Op maandag 16 augustus 1976 om 14.00 uur stond het omschieten van de Lange Lies op de planning. De sloper die hier verantwoordelijk voor was, de Firma Couwenbergh, had aan de voet van de schoorsteen een zogenaamde wig gemaakt. Met deze wig stuurde men de schoorsteen de juiste richting op waarna zij op de aarde neerdaalde. 

 

Wetenswaardigheden over de Lange Lies:

In 1953 werd begonnen met de bouw van de Lange Lies en dit was de tweede schoorsteen van de Oranje Nassau Mijn 1.  De Lange Lies was 155 meter hoog en woog 5600 ton, hiervoor was 2000 kubieke meter gewapend beton en 700 kubieke meter metselwerk nodig De schoorsteen had een bakstenen binnenwand en was door middel van een isolatielaag gescheiden van de betonnen buitenwand.  De schoorsteen had aan de voet een doorsnede van 12,28 meter en bij de top een doorsnede van 7,12 meter. De Lange Lies was gedurende lange tijd de hoogste van beton gebouwde schoorsteen ter wereld. De Lange Lies en Lange Jan hebben beide lange tijd de skyline van Heerlen gedomineerd en waren beeldbepalend.

 

Dia voorstelling begint automatisch af te spelen.

NIEUW!

NIEUW!

Kleuren foto's van de val van de Lange Lies.

Sloop Lange Jan.

Op zaterdag 21 augustus 1976 om 9.00 uur werd de Lange Jan, 5 dagen na de val van de Lange Lies,  ten val gebracht. Bij de voorbereidingen van deze sloop liepen de meningen van sloper Couwenbergh en de arbeidsinspectie uiteen. Couwenbergh voerde protest maar de sloop werd voortgezet op de manier van de arbeidsinspectie.  Deze luidde namelijk dat het betonijzer van de schoorsteen niet alleen aan de voorzijde maar ook aan de achterzijde zou worden losgebrand. Lange Jan viel even in de goede richting maar zakte toen. Met gevolg dat hij, mede door de losgebrande ijzers, de verkeerde kant op viel en een enorme schade veroorzaakte. In zijn val over de Kloosterweg en de Sittarderweg nam De Lange Jan een hoogspanningsmast mee, waardoor een deel van Heerlen zonder elektriciteit kwam te zitten. Tevens verpletterde hij een leegstaand kantoorgebouw. In dit gebouw was, ironisch genoeg, destijds het bureau voor mijnschade gevestigd. Ook werden enkele woonhuizen beschadigd. Al snel werd onder de Heerlenaren gezegd dat De Lange Jan wraak had genomen. Enkele seconden na de spektakulaire val stormde het toegestroomde publiek op de neergedaalde schoorsteen af. Velen probeerde een souvenir van de beroemde schoorsteen in handen te krijgen. De politie had grote moeite om het publiek op afstand te houden. In de avond werd een symbolische rouwstoet door de binnenstad van Heerlen gehouden om een laatste eer te bewijzen aan de Lange Jan. Tijdens deze rouwstoet werden, speciaal voor deze gelegenheid, vooraf gedrukte bidprentjes uitgedeeld.

 

Dia voorstelling begint automatisch af te spelen.

NIEUW!

Films over de sloop van de Lange Jan & Lange Lies.