Erepenningen & spelden & medailles.

 

In de periode van de steenkoolwinning zijn er vele speciale penningen uitgegeven. Zo zijn er penningen, spelden en medailles voor bepaalde verdiensten of voor een jubileum. Zo hadden bijvoorbeeld de Staatsmijnen meerdere penningen die uitgegeven werden en hadden de Oranje Nassau Mijnen alsook de Domaniale Mijn haar eigen penningen. Hieronder ziet U een overzicht van verschillende erepenningen.

 

( foto's niet kopiëren ivm auteursrechten, Auteurswet 1912 )

© www.gluckauf.nl

NIEUW!

 

Zilveren dienstjubileum van de heer J V. Versteegen.

© Y. Versteegen/ www.gluckauf.nl


 

Deze penning is gemaakt van 142.2 gram puur goud. Van deze penningen zijn er maar 11 van gemaakt.
Deze werden speciaal gemaakt voor het koningshuis en directeuren staatsmijnen.

© www.gluckauf.nl


 

Zeer unieke onderscheiding, van de Heer J.H.Morren. Links zilveren Jubilaris penning van de O.N. Midden gouden Jubilaris spel met het originele doosje. Rechts koper medaille orde Van de Oranje Nassau.

© www.gluckauf.nl


 

Zilveren 25 jaar jubileum penning, gemaakt als hangertje voor aan een ketting. G.G. Dirkes 5 januari. 1922 -1947. O.N Mijnen. © www.gluckauf.nl

 


 

Een emaille van een penning van de voormalige Harmonie orkest van de Staatsmijn Wilhelmina. Waarschijnlijk van de Korps Vaandel.

© www.gluckauf.nl


Deze penning is van 18 krt goud en heeft een diameter van 22 mm en een dikte van 1,5 mm. Het ontwerp van C.J. Verhoef is geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Deze penning is uiterst zeldzaam en werd uitgegeven aan hoge beambten in dienst van de Staatsmijnen. Aan de voorzijde een oud model elektrische lamp en de tekst "Voor Trouwen Arbeid". Aan de keerzijde acanthusbladeren. Met de tekst aan de voorkant " voor trouwen arbeid". Meestaal werd er een ketting van gemaakt. Maar deze zit nog in orginele doosje met een baton.

© M. Jungbauer.


 

Prachtige mooie 25 jaars draagpenning van de muziek corps van de Staatsmijn Maurits. 1927 - 1952 J. Wieling.

© N. van Rijn.


 
Deze penning is van 18 krt goud en heeft een diameter van 22 mm en een dikte van 1,5 mm. Het ontwerp van C.J. Verhoef is geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Deze penning is uiterst zeldzaam en werd uitgegeven aan hoge beambten in dienst van de Staatsmijnen. Aan de voorzijde een oud model elektrische lamp en de tekst "Voor Trouwen Arbeid". Aan de keerzijde acanthusbladeren. Met de tekst aan de voorkant " voor trouwen arbeid". Deze was van de heer Schuivens 17/4 1924-1949.

© N. van Rijn.


 

Dit is een kleine verzilverde munt, naar een voorbeeld van een Grote bronzen penning ter gelegenheid van 25 jarige dienstverband bij de Staatsmijnen. Deze penning heeft een diameter van 75 mm en een dikte van 4mm. Het ontwerp is van J.C. Wienecke en geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Aan de voorzijde een knielende mijnwerker aan het kolenfront en aan de achterzijde afbeeldingen van de 4 Staatsmijnen waaronder het schachtbok van de Maurits, de oude watertoren van de Hendrik en afbeeldingen van de Staatsmijn Emma en de Staatsmijn Wilhelmina. Deze penning werd uitgegeven bij een 25- of 40-jarig dienstjubileum.

© www.gluckauf.nl


Hierboven een erepenning van zilver voor 25 jaar trouwe dienst, deze zit nog in het originele doosje. Deze penning is uitgegeven door de Domaniale Mijn te Kerkrade. 
 De voorkant van de erepenning zoals hierboven afgebeeld. Op deze penning staat Schacht Willem 2 inclusief het schachtgebouw afgebeeld.
De achterkant van de erepenning zoals hierboven afgebeeld, hierop is een pijler met houten stutten afgebeeld en een mijnlamp. Tevens staat de naam van de jubilaris inclusief de datum ingegraveerd.

© www.gluckauf.nl


Hierboven een erepenning van zilver voor 25 jaar trouwe dienst, deze zit nog in het originele doosje. Deze penning is uitgegeven door de Domaniale Mijn te Kerkrade.  De voorkant van de erepenning zoals hierboven afgebeeld. Op deze penning staat Schacht Willem 2 inclusief het schachtgebouw afgebeeld. De achterkant van de erepenning zoals hierboven afgebeeld, hierop is een pijler met houten stutten afgebeeld en een mijnlamp. Tevens staat de naam van de jubilaris inclusief de datum ingegraveerd.

© www.gluckauf.nl


 

Grote bronzen penning ter gelegenheid van 25 jarige dienstverband bij de Staatsmijnen. Deze penning heeft een diameter van 75 mm en een dikte van 4mm. Het ontwerp is van J.C. Wienecke en geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Aan de voorzijde een knielende mijnwerker aan het kolenfront en aan de achterzijde afbeeldingen van de 4 Staatsmijnen waaronder het schachtbok van de Maurits, de oude watertoren van de Hendrik en afbeeldingen van de Staatsmijn Emma en de Staatsmijn Wilhelmina. Deze penning werd uitgegeven bij een 25- of 40-jarig dienstjubileum.
De achterkant van de penning die hier boven is afgebeeld. De penning is geweest van de Heer F.M.M. Rameckers 4 juli 1906 - 1931.

© Kevin Raetsen



 

De voorkant van de bronzen penning geslagen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Staatsmijnen in Limburg, naar ontwerp van D. Wolbers. Op deze voorzijde zien we de gemeentewapens van Geleen, Beek, Heerlen, Brunssum en Schaesberg maar ook een koeltoren, mijnschacht en schoorstenen. Van deze bronzen penning zijn maar 300 exemplaren uitgebracht, van deze penning is ook een zilveren uitvoering uitgebracht met een oplage van 600 stuks. De penning heeft een diameter van 60 mm en een dikte van 2 mm en is geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. De penning werd uitgereikt aan vooraanstaande personeelsleden en relaties. 
De achterkant van bronzen penning geslagen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Staatsmijnen in Limburg, naar ontwerp van D. Wolbers. De achterzijde geeft aan het geluk van de arbeid als deze zich mag ontplooien onder de lichtende stralen van ( naasten ) liefde en rechtvaardigheid. De achtergrond symboliseert het Limburgse landschap dat zich kenmerkt door vruchtbare akkers en rijzige kerktorens, getuigen van vlijt en vroomheid der bevolking.

© www.gluckauf.nl

 

Grote bronzen penning ter gelegenheid van een 25- jarig dienstverband bij de Staatsmijnen. Deze penning heeft een diameter van 75 mm en een dikte van 4mm. Het ontwerp is van J.C. Wienecke en geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Aan de voorzijde een knielende mijnwerker aan het kolenfront en aan de achterzijde afbeeldingen van de 4 Staatsmijnen waaronder het schachtbok van de Maurits, de oude watertoren van de Hendrik en afbeeldingen van de Staatsmijn Emma en de Staatsmijn Wilhelmina. Deze penning werd uitgegeven bij een 25- of 40-jarig dienstjubileum.
Dit is de achterkant van de bovenstaande grote bronzen penning ter gelegenheid van het 25- jarig dienstverband van de heer H.N. van Kasteren 21 augustus 1938 - 1963 bij de Staatsmijnen.

© www.gluckauf.nl


 

Grote penning 25 jarige dienstverband Staatsmijnen.
Grote penning 25 jarige dienstverband Staatsmijnen. Met op de achterkant de tekst " F. Starmans 16 augustus 1907- 1932.

© www.gluckauf.nl


 

Bronzen erepenning 40 jaar werkzaam bij de Staatsmijnen, voorkant. Bronzen erepenning ter ere van 40 jaar in dienst bij de Staatsmijnen, op de  achterkant de tekst G.J. Cornelissen 18 januari 1922 - 1962. De Heer Cornelissen was meesterhouwer op de Staatsmijn Emma en woonde toendertijd in de Ridder Hoenstraat nr. 73 te Hoensbroek.

© www.gluckauf.nl


Penning 25 dienstjaar (1906 - 1931) nog in de originele doos, van de staatsmijn Emma. Van de heer J. A. Vincken.

© J. Vincken


 

Medaille van Gerard Snelting voor 40 jaar trouwe dienst op de Staats Mijn Emma.

© www.gluckauf.nl


 

Deze kleine penningen werd uitgeven aan alle ex-mijnwerkers die boven als ondergronds hadden gewerkt bij de Staatsmijnen. Er werd ook een officiële document bij gegeven. Er staat opgemeld 1902 -1974 Stm. Limburg, op de andere kant een afbeelding van een Mijnwerker. Tevens zat er ook een certificaat bij.

© www.gluckauf.nl


 

Deze draagpenning is van 18 krt goud en heeft een diameter van 22 mm en een dikte van 1,5 mm. Het ontwerp van C.J. Verhoef is geslagen door de Rijksmunt te Utrecht. Deze draagpenning is uiterst zeldzaam en werd uitgegeven aan hoge beambten in dienst van de Staatsmijnen. Aan de voorzijde een oud model elektrische lamp en de tekst "Voor Trouwen Arbeid". Aan de keerzijde acanthusbladeren. Met de tekst aan de voorkant " voor trouwen arbeid". Deze was van de heer Starmans. De achterzijde van de penning met de tekst " Staatsmijnen F. Starmans 16 augustus 1907 - 1932 ". 

© www.gluckauf.nl


 

Erepenning van de brandweer van de Staatsmijnen. Wat deze penning uniek maakt dat hij niet gegraveerd is.

© www.gluckauf.nl


 

Erepenning voor 10 jaar Reddingsbrigade. 
De achterkant. Uitgegeven door de Staatsmijn Wilhelmina 1952-1962.

© www.gluckauf.nl


 

Erepenning van de Staatsmijnen. Wat deze uniek maakt dat hij nog geniet gegraveerd is.

© www.gluckauf.nl

 

Pin van de reddingsbrigade van de Staatsmijn Maurits.

© www.gluckauf.nl


 

Twee broches van de reddingsbrigade van de Staatsmijnen.

© www.gluckauf.nl


 

E.H.B.O. pin 20 jaar lid. Deze is afkomsting van de Staatsmijn Wilhelima. Met het orginele doosje.

© www.gluckauf.nl


 
 
 Speld van de bevrijdingstocht Limburg.

© www.gluckauf.nl


 

De voorkant van bovenstaande penning ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de mijn Friedrich Heinrich te Kamp-Lintfort in Duitsland, de mijn waar Henk op 31 augustus 2009 een ondergronds bezoek heeft gebracht. Het hoge gebouw is de materiaalschacht. Deze penning is zilverkleurig. De achterkant van de penning . De bovenkant van de afdruk laat goed zien dat er in de beginjaren nog veelal handwerk was terwijl de onderkant van de afdruk goed laat zien dat de steenkoolwinning in de latere jaren veelal mechanisch was. Deze penning is zilverkleurig en heeft een doorsnede van 5 centimeter. 

© www.gluckauf.nl


 

Penning ter ere van het 75-jarig bestaan van de Mijn Lohberg te Dinslaken in Duitsland. Dit is de mijn waaraan Henk op 30 augustus 2004 een ondergronds bezoek heeft gebracht. De voorkant van de bronzen penning met een mooie afdruk van de typische schacht van deze mijn en heeft een doorsnede van 4½ centimeter. 
De achterkant van de afdruk laat goed zien dat er in de beginjaren nog veelal handwerk was terwijl de onderkant van de afdruk goed laat zien dat de steenkoolwinning in de latere jaren veelal mechanisch was.

© www.gluckauf.nl


 

Duitse erepenning.

© www.gluckauf.nl


 

Duitse erepenning.               © www.gluckauf.nl

 

Belgische erepenning. Dit is een zeer groot en zwaar exemplaar.

© www.gluckauf.nl


 


Albert de Jaeger, Gedenkpenning Oranje-Nassau mijnen (1958)
Gedenkpenning ON mijnen (1958) Foto Continium
Het Franse De Wendel-concern, eigenaar van de Oranje-Nassau Mijnen, liet in 1958 een gedenkpenning slaan. De reden? Het was op de kop af een halve eeuw geleden dat het concern de Heerlense kolenmijn had verworven. In 1908 nam De Wendel de aandelen over van de familie Honigmann, die de Oranje-Nassau Mijnen in 1893 had opgericht.
Het De Wendel-concern had zijn hoofdzetel in Parijs en bezat staalfabrieken en steenkolenmijnen in Lotharingen. Voor zijn staalfabrieken had De Wendel veel cokeskolen nodig, maar daaraan was er een tekort. Met de overname van de Oranje-Nassau Mijnen hoopte De Wendel voor een belangrijk deel te kunnen voorzien in de behoefte aan cokeskolen. Na 1908 breidde de nieuwe eigenaar de Oranje-Nassau Mijnen dan ook uit met twee nieuwe ontginningszetels: de ON III in Heerlerheide en de ON IV op de Heksenberg (Heerlen). De verwachtingen kwamen echter niet uit. De kolenlagen in Heerlen bleken vooral huisbrandkolen te bevatten en niet de verwachte cokeskolen. Desondanks zouden de Oranje-Nassau Mijnen tot de sluiting in de eerste helft van de jaren 1970 in handen blijven van het De Wendel-concern.
Centraal op de voorzijde van de penning is Sint-Barbara afgebeeld, de patroonheilige van de mijnwerkers. Barbara spreidt haar mantel beschermend uit over de schachtbokken en koeltorens van het mijnbedrijf. Het attribuut van Barbara, de toren waarin ze volgens haar legende was opgesloten, komt terug in de kraag van de mantel. Bij haar voeten bevinden zich de gemeentewapens van Heerlen en Schaesberg, de gemeenten waar de vier Oranje-Nassau Mijnen waren gevestigd.
Op de keerzijde van de penning herkennen we de bovengrondse installaties en gebouwen van de Oranje-Nassau Mijn I in Heerlen, waaronder het oude en nieuwe hoofdkantoor en het entree-, annex badgebouw. Achter een mijnlamp is een wimpel gedrapeerd, waarop de letters ON (Oranje-Nassau) prijken.
De penning is door de ontwerper gesigneerd: Albert de Jaeger.
Albert de Jaeger (Roubaix 1908-Parijs 1992) was een veelgevraagd medailleur en beeldhouwer, die zijn opleiding had genoten aan de Parijse Ecole nationale des arts décoratifs en Ecole nationale supérieur des beaux-arts. In 1935 won hij de Prix de Rome, een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.
De Jaeger ontwierp gedenkpenningen voor tal van gelegenheden en beroemdheden. Zo verschenen er naar zijn ontwerp gedenkpenningen bij de dood van de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 en bij het overlijden van generaal Charles de Gaulle (1970), oud-president van Frankrijk. Tot de feestelijke gebeurtenissen waarbij een gedenkpenning van De Jaeger verscheen, behoort het huwelijk van prins Rainier III van Monaco met de Amerikaanse actrice Grace Kelly in 1956.
Het De Wendel-concern deed vaker zaken met De Jaeger. De kunstenaar ontwierp ook borstbeelden van Henri Paul François en Maurice de Wendel, twee telgen uit de familie die het concern groot had gemaakt.

(diameter: 11,5 cm; gewicht 590 gram
Oplage: 100 stuks


 Uit een dossier in het bedrijfsarchief van de Oranje-Nassau Mijnen blijkt dat de penning pas door Albert de Jaeger werd vervaardigd in 1962, dus vier jaar na het gedenkjaar. De oplage bedroeg 100 exemplaren. Begin 1963 werden de penningen uitgereikt aan commissarissen, (oud-)directeuren en hoge beambten van de ON, representanten van het openbaar bestuur, het corps diplomatique, Staatstoezicht op de Mijnen en enkele grote klanten.